Systemisch Werk

Wat is systemisch werken of werken met familieopstellingen?
Systemisch werk is een benadering in de psychologie en therapie die zich richt op het begrijpen en werken met de systemische dynamieken binnen een persoon of een groep. Het is gebaseerd op de principes van systemische theorie, die stellen dat individuen niet losstaan van hun omgeving, maar deel uitmaken van verschillende systemen zoals familie, relaties, organisaties en gemeenschappen.

Het doel van systemisch werk is om inzicht te krijgen in de onderliggende patronen en dynamieken binnen deze systemen en hoe deze van invloed kunnen zijn op het individu of de groep. Het erkent dat problemen of moeilijkheden vaak niet alleen individuele kwesties zijn, maar ook verband houden met de interacties en relaties binnen het bredere systeem.

Door systemisch werk kunnen mensen inzicht krijgen in de invloed van het systeem waar ze deel van uitmaken en kunnen ze patronen doorbreken die hen belemmeren. Het kan worden toegepast in verschillende contexten, zoals individuele therapie, familie- en relatietherapie, organisatieontwikkeling en coaching.

De grondlegger van het systemisch werken is Bert Hellinger (1925-2019). De van oorsprong psychotherapeut werd bij het ontrafelen van het systemisch werk geïnspireerd door onder meer het werk Virginia Satir (gezinstherapeute). Haar kennen we binnen NLP onder meer van het Metamodel.

Door het doen van talloze opstellingen ontdekte Hellinger bepaalde “wetten” en “dynamieken” in families. Later bleek dat deze wetten en dynamieken ook gelden in bedrijven (organisaties). Het werken met organisaties is later verder uitgewerkt door Gunthard Weber.

Een familieopstelling is een methode om een ruimtelijke weergave te maken van een (familie)syteem. Het laat je zien welke plek jij in jouw huidige gezin of in jouw familie van herkomst inneemt. Volgens Bert Hellinger toont het werken met familieopstellingen aan dat er een speciale verbinding bestaat tussen alle leden van een familie. Er bestaan zelfs verbindingen met familieleden die je niet kent of waar je nog nooit van gehoord hebt. Opstellingen helpen om de tot dan toe verborgen verbanden te zien en leren je hoe je liefdevol los komt uit verstrikkingen. Met name dit aspect wordt door veel deelnemers als prettig en bevrijdend ervaren.

Kaber Groep NLP - Ebook Systemisch Werken & Familieopstellingen

Ebook aanvragen

We willen allemaal wel loskomen van patronen die niet meer voor ons werken. Wil jij weten wat systemisch werken inhoudt en leren hoe je een genogram maakt?

Kaber Groep is een NLP-opleidingsinstituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Wil je leren om doelen te stellen, of deze te bereiken? Ben je op zoek naar een manier om je sociale of communicatieve vaardigheden te verbeteren? Zoek je naar tools om gelukkiger en zelfverzekerder te worden? Kom dan naar Kaber! Op elke 1e woensdag van de maand is er een gratis NLP informatieavond! Kijk in onze Agenda voor het actuele aanbod. Mocht je vragen hebben neem dan gerust Contact met ons op.
Neuro Linguïstisch Programmeren Trainingen

NLP Training Neuro Linguistic Programming Opleidingen Kabergroep

Kennisbank

4-staps leerproces

Alfred Korzybski

Ankeren

Bert Hellinger

Carl Jung

Chaining Anker

Change Personal History

Chunking

Circle of Excellence

Circle of Influence

Collapse Anker

Congruentie

Delenwerk

Dieptestructuur

Disney Strategie

Doelen bereiken

Ecologie check

Emoties

Familieopstellingen

Fast Fobia Model

Feedback

Fobie

Frank Pucelik

Fritz Perls

Fysiologie

Gedachtelezen

George Miller

Gestalttherapie

Gestapeld Anker

Gregory Bateson

Grenzen

Herkaderen (reframing)

Hooggevoeligheid

Hulpbronnen

Hypnose

Hypnotische taalpatronen

Intonatiepatronen

Ivan Pavlov

John Grinder

Kalibreren

Kernkwadranten

Learning State

Lichaamshouding

Linguïstiek

Mapping Across

Matchen en mismatchen

MBTI

Meta (derde positie)

Metamodel

Metaforen

Metaprogramma’s

Milton Erickson

Milton Model

Mindfulness

Modaliteiten

Modelleren

Neuro linguïstisch programmeren

Neurologische niveaus

NLP Communicatiemodel

Noam Chomsky

Oogpatronen

Oorzaak – Gevolg

Oppervlaktestructuur

Outcome model

Overtuigingen

Pacing & leading (volgen en leiden)

Patronen doorbreken

Perifere visie

Piramide van Maslow

Predikaten

Rapport

Representatiesystemen

Richard Bandler

Robert Dilts

Sleight of Mouth

Smart Goals

Strategieën

Stretchen

Submodaliteiten

Swish patroon

Synesthesia

Systemisch Werk

Tad James

Tijdlijn

Time Line Therapy

TOTE model

Towards – Away from

Trauma verwerken

Triggers

VAKOG

Veranderen van overtuigingen

Verenigd veld

Virginia Satir

Visual Squash

Voice Dialogue

Vooronderstellingen van NLP

Waarden

Waarneemposities

Wereldmodel

Zintuiglijke scherpzinnigheid