Bert Hellinger

Bert Hellinger (geboren te Leimen, Duitsland, 16 december 1925, – overleden 19 september 2019)

Bert Hellinger kennisbankAnton Hellinger bekend als Bert Hellinger, was een Duitse psychotherapeut met een therapeutische methode die het best bekend staat als Familieopstellingen en Systemische opstellingen.

In de jeugd van Bert Hellinger zorgde het geloof van zijn gezin ervoor dat hij niet in het nationaal socialisme geloofde. Op 10-jarige leeftijd verliet hij zijn familie om naar een katholieke kloosterschool te gaan die wordt gerund door de Orde van de Jezuïeten waarin hij later werd geordend en die hem als zendeling naar Zuid-Afrika stuurde.

De plaatselijke Hitlerjeugdorganisatie probeerde zonder succes de tiener Bert Hellinger te rekruteren. Dit zorgde ervoor dat hij als ‘verdacht een vijand van het volk te zijn’ in 1942 werd ingelijfd bij het reguliere Duitse leger. Hij zag gevechten aan het westfront. In 1945 werd hij gevangengenomen en opgesloten in een geallieerden kamp in België. Na te zijn ontsnapt uit het kamp, keerde ​​Hellinger terug naar Duitsland. Hellinger ging de jezuïeten binnen (Sociëteit van Jezus), een katholieke religieuze orde, met de religieuze naam Suitbert, dat is de bron van zijn voornaam “Bert”. Hij werkte zestien jaar in Zuid-Afrika als katholieke zendeling onder de Zoeloes. Hij leerde veel therapeutische vormen kennen en raakte geïnteresseerd in de groepsdynamiek, de dialoog en individuele menselijke ervaring.

Hij liet de religieuze orde achter zich nadat hij erachter was gekomen, dat het priesterschap niet meer bij hem paste.

In Wenen ging hij psychoanalyse studeren. Er waren veel belangrijke invloeden die zijn aanpak vormden. Een van de belangrijkste was Eric Berne en de transactionele analyse. Na Wenen vertrok hij naar de VS. Hij werkte daar onder andere met Milton Erickson. Door kennis van psychotherapieën en andere therapeutische vormen te combineren, ontstond er een unieke oplossingsgerichte benadering: De familieopstelling.

Een familieopstelling is een sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’.

Tijdens een familieopstelling wordt het systeem/de representanten geplaatst in de ruimte. Volgens Bert Hellinger is een familie namelijk een systeem. Ouders, grootouders, broers, zussen, kinderen, zelfs als ouders gescheiden zijn of wanneer er een abortus wordt gepleegd behoort deze persoon tot het systeem. Dit systeem heeft een collectief geweten, wat voornamelijk in het teken staat van overleven binnen de familie. Wanneer iemand in het systeem wordt buitengesloten, dan zal een ander familielid dit gat proberen op te vullen. Het systeem begint uit balans te raken.

Wat zegt Bert Hellinger hierover?

Wat familieopstellingen van Bert Hellinger voor elkaar krijgt is dat er weer balans komt in het systeem. Het systeem kan weer opnieuw “geordend” worden, zodat iedereen – energetisch – de juiste plaats weer kan innemen. Elk kind (ongeacht leeftijd) kan weer kind van de ouders zijn, de ouders staan weer aan het hoofd van het gezin. De energie stroomt weer.

Kaber Groep is een NLP-opleidingsinstituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Wil je leren om doelen te stellen, of deze te bereiken? Ben je op zoek naar een manier om je sociale of communicatieve vaardigheden te verbeteren? Zoek je naar tools om gelukkiger en zelfverzekerder te worden? Kom dan naar Kaber! Op elke 1e woensdag van de maand is er een gratis NLP informatieavond! Kijk in onze Agenda voor het actuele aanbod. Mocht je vragen hebben neem dan gerust Contact met ons op.
Neuro Linguïstisch Programmeren Trainingen

NLP Training Neuro Linguistic Programming Opleidingen Kabergroep

Kennisbank

4-staps leerproces

Alfred Korzybski

Ankeren

Bert Hellinger

Carl Jung

Chaining Anker

Change Personal History

Chunking

Circle of Excellence

Circle of Influence

Collapse Anker

Congruentie

Delenwerk

Dieptestructuur

Disney Strategie

Doelen bereiken

Ecologie check

Emoties

Familieopstellingen

Fast Fobia Model

Feedback

Fobie

Frank Pucelik

Fritz Perls

Fysiologie

Gedachtelezen

George Miller

Gestalttherapie

Gestapeld Anker

Gregory Bateson

Grenzen

Herkaderen (reframing)

Hooggevoeligheid

Hulpbronnen

Hypnose

Hypnotische taalpatronen

Intonatiepatronen

Ivan Pavlov

John Grinder

Kalibreren

Kernkwadranten

Learning State

Lichaamshouding

Linguïstiek

Mapping Across

Matchen en mismatchen

MBTI

Meta (derde positie)

Metamodel

Metaforen

Metaprogramma’s

Milton Erickson

Milton Model

Mindfulness

Modaliteiten

Modelleren

Neuro linguïstisch programmeren

Neurologische niveaus

NLP Communicatiemodel

Noam Chomsky

Oogpatronen

Oorzaak – Gevolg

Oppervlaktestructuur

Outcome model

Overtuigingen

Pacing & leading (volgen en leiden)

Patronen doorbreken

Perifere visie

Piramide van Maslow

Predikaten

Rapport

Representatiesystemen

Richard Bandler

Robert Dilts

Sleight of Mouth

Smart Goals

Strategieën

Stretchen

Submodaliteiten

Swish patroon

Synesthesia

Systemisch Werk

Tad James

Tijdlijn

Time Line Therapy

TOTE model

Towards – Away from

Trauma verwerken

Triggers

VAKOG

Veranderen van overtuigingen

Verenigd veld

Virginia Satir

Visual Squash

Voice Dialogue

Vooronderstellingen van NLP

Waarden

Waarneemposities

Wereldmodel

Zintuiglijke scherpzinnigheid