Oorzaak – Gevolg

lsaac Newton (1642-1727) is de grondlegger van het Oorzaak-Gevolg-model. Het verhaal gaat dat hij op een dag onder een appelboom lag toen er een appel op zijn hoofd viel. Misschien zou ieder ander dit een toevalligheid noemen, Newton bleef er over nadenken en stelde zich de vraag: ‘Als ik dit voorval nou eens ernstig neem! Wat is de oorzaak van het vallen?’ Hij ging in zijn denken op zoek naar de echte oorzaak van het vallen van de appel en op deze manier ontdekte hij de wetten van de zwaartekracht. Uitgaande van de wetten van Newton is er altijd een oorzaak voor een probleem, mits we het probleem zien als een gevolg van iets. De Oorzaak-Gevolg-overtuiging gaat ervan uit dat als we tot een oplossing van iets willen komen, we het beste de oorzaak van het probleem kunnen veranderen. Sterker nog, als we de oorzaak wegnemen, zal ook het probleem verdwijnen. In het leven hebben veel mensen nog de echte beweging te maken van gevolg naar oorzaak. Jij bent degene die bepaalt hoe je de dingen aan jezelf weergeeft, en dit kun je nooit buiten jezelf leggen. De uitdrukking ‘aan de kant van de oorzaak staan’ wordt veelvuldig gebruikt in de NLP en is dan ook een van de meest belangrijke uitgangspunten bij effectieve verandering. Mensen die aan de kant van de oorzaak staan zijn ervan overtuigd dat zij zelf invloed kunnen uitoefenen op datgene wat zij in het leven creëren en weten dat zij zelf de wereld op een bepaalde manier aan zichzelf weergeven. Zij gaan ervan uit dat de oplossing voor veel problemen ligt in een nieuwe en andere manier van waarnemen en denken.
Een van de bewegingen die deelnemers aan NLP-trainingen maken is om nog meer aan de kant van de oorzaak te gaan staan. Als metafoor kun je je afvragen: stel dat je jouw leven als een bus ziet, zit je dan achter in de bus en geef je het stuur uit handen of heb je het gevoel dat je voorin zit en zelf het stuur in handen hebt? De basisvoorwaarde voor het maken van echte verandering en het behalen van succes is dat mensen bereid zijn om aan de kant van de oorzaak te gaan staan. Het is hierbij zelfs interessanter om de overtuiging te hebben dat jij je eigen handelen zelf kan beïnvloeden dan dat je precies weet welke achtereenvolgende stappen er genomen moeten worden.

Kaber NLP info afbeelding: Oorzaak - Gevolg
Kaber Groep is een NLP-opleidingsinstituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Wil je leren om doelen te stellen, of deze te bereiken? Ben je op zoek naar een manier om je sociale of communicatieve vaardigheden te verbeteren? Zoek je naar tools om gelukkiger en zelfverzekerder te worden? Kom dan naar Kaber! Op elke 1e woensdag van de maand is er een gratis NLP informatieavond! Kijk in onze Agenda voor het actuele aanbod. Mocht je vragen hebben neem dan gerust Contact met ons op.
Neuro Linguïstisch Programmeren Trainingen

NLP Training Neuro Linguistic Programming Opleidingen Kabergroep

Kennisbank

4-staps leerproces

Alfred Korzybski

Ankeren

Bert Hellinger

Carl Jung

Chaining Anker

Change Personal History

Chunking

Circle of Excellence

Circle of Influence

Collapse Anker

Congruentie

Delenwerk

Dieptestructuur

Disney Strategie

Doelen bereiken

Ecologie check

Emoties

Familieopstellingen

Fast Fobia Model

Feedback

Fobie

Frank Pucelik

Fritz Perls

Fysiologie

Gedachtelezen

George Miller

Gestalttherapie

Gestapeld Anker

Gregory Bateson

Grenzen

Herkaderen (reframing)

Hooggevoeligheid

Hulpbronnen

Hypnose

Hypnotische taalpatronen

Intonatiepatronen

Ivan Pavlov

John Grinder

Kalibreren

Kernkwadranten

Learning State

Lichaamshouding

Linguïstiek

Mapping Across

Matchen en mismatchen

MBTI

Meta (derde positie)

Metamodel

Metaforen

Metaprogramma’s

Milton Erickson

Milton Model

Mindfulness

Modaliteiten

Modelleren

Neuro linguïstisch programmeren

Neurologische niveaus

NLP Communicatiemodel

Noam Chomsky

Oogpatronen

Oorzaak – Gevolg

Oppervlaktestructuur

Outcome model

Overtuigingen

Pacing & leading (volgen en leiden)

Patronen doorbreken

Perifere visie

Piramide van Maslow

Predikaten

Rapport

Representatiesystemen

Richard Bandler

Robert Dilts

Sleight of Mouth

Smart Goals

Strategieën

Stretchen

Submodaliteiten

Swish patroon

Synesthesia

Systemisch Werk

Tad James

Tijdlijn

Time Line Therapy

TOTE model

Towards – Away from

Trauma verwerken

Triggers

VAKOG

Veranderen van overtuigingen

Verenigd veld

Virginia Satir

Visual Squash

Voice Dialogue

Vooronderstellingen van NLP

Waarden

Waarneemposities

Wereldmodel

Zintuiglijke scherpzinnigheid