George Miller
George Armitage Miller (West-Virginia, 3 februari 1920).
George Miller is vooral bekend geworden door zijn invloedrijke artikel “The magical number seven, plus or minus two,” gepubliceerd in 1956 in het tijdschrift Psychological Review. In dit artikel legde Miller uit dat het korte termijn geheugen van de meeste mensen kortstondig ongeveer zeven elementen kan vasthouden. Uitschieters halen er negen, mensen met een minder goed geheugen halen er vijf of zes.
Dit inzicht, dat ons korte termijn geheugen een limiet van ongeveer zeven elementen heeft, was een belangrijke openbaring en blijft relevant in de psychologie. Miller was een pionier in de cognitieve psychologie en wordt ook beschouwd als een van de grondleggers van de cognitieve wetenschap en de psycholinguïstiek.
Daarnaast was George Miller betrokken bij de ontwikkeling van het TOTE-model, samen met Eugene Galanter en Karl H. Pribram. In 1960 publiceerden zij dit model in het boek “Plans and the structure of behavior.” Het TOTE-model is een ander relevant concept wat ook binnen NLP word toegepast. Het TOTE-model beschrijft een reeks stappen die een persoon volgt bij het maken van beslissingen en het uitvoeren van acties.