Circle of Excellence

Een van de methodes die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld zelfvertrouwen te hebben in een specifieke situatie, is een mentale techniek genaamd ‘Circle of Excellence’. Deze techniek kun je gebruiken bij spreken in het openbaar of wanneer je een fysieke prestatie levert.

Als er een situatie in de toekomst is, waarin je meer zelfvertrouwen wil hebben, kun je deze techniek gebruiken om je hierop voor te bereiden. Ideaal om in ‘echte fysieke situaties’ toe te passen.
Neem bijvoorbeeld een stoel op kantoor, een plek waar je presentaties geeft, in de auto, de vliegtuigstoel, enzovoort.

  1. Programmeur bepaalt met Subject de externe triggers voor een beperkende emotie. Deze kunnen visueel, auditief, kinesthetisch, geur of smaak zijn.
  2. Programmeur begeleidt Subject zodat hij/zij een denkbeeldige cirkel voor zich op de grond ziet. Deze cirkel mag van alles zijn: een zwembad, een stoeptegel of een sofa. Het gaat om het symbool. Concentreer je op het symbool: wat voor kleur heeft de cirkel, welke oppervlakte, enzovoort?
  3. Subject laat de cirkel voor wat het is. Programmeur laat Subject denken aan een situatie waarin Subject zich buitengewoon krachtig, creatief, vol zelfvertrouwen, gebalanceerd of energiek voelde. Elke hulpbron waarin Subject zich extreem goed voelde is goed.
  4. Programmeur laat Subject in de cirkel stappen terwijl Subject opnieuw de hulpbron herinnert en toegang krijgt tot dit vermogende gevoel. Programmeur Zegt; ‘Zie wat je zag door je eigen ogen, hoor de geluiden en kom in contact met jouw houding, ademhaling en emoties. Herbeleef de situatie volledig (geassocieerd). Je bent in gedachten weer helemaal terug in de situatie en vooral in de emotie of het gevoel.’ Als er vanuit de derde positie geen merkbare verandering is in de fysieke houding, dan is de associatie te marginaal of de intensiteit is te laag. Als de intensiteit te laag is, kies dan een meer krachtige situatie of hulpbron.
  5. Programmeur laat Subject uit de cirkel stappen naar een neutraal punt in de ruimte. Schud het gevoel even helemaal van je af. Laat de cirkel zover mogelijk achter je.
  6. Programmeur test het anker. Subject stapt in de cirkel en merk op wat er gebeurt. Subject hoeft met het bewustzijn niets te doen. Wacht slechts af en wees nieuwsgierig. Wat merkt Subject op? Als het vorige positieve gevoel weer terugkomt, perfect. Je kunt door naar de volgende stap. Komt het gevoel nog niet terug of te minimaal, herhaal dan voorgaande stappen net zo vaak tot het gevoel wel terugkomt.
  7. Programmeur herhaalt stap 4 met een extra krachtige hulpbron. Een voor een. Wanneer je dit proces genoeg hebt herhaald (dus voldoende hulpbronnen hebt geankerd), krijgt Subject automatisch toegang tot een zeer krachtige emotie wanneer Subject de cirkel in stapt.
  8. Programmeur laat Subject zich een trigger herinneren van een beperkende emotie of gevoel terwijl Subject in de cirkel stapt. Herhaal dit proces met elke oude trigger. Of vraag je oefenpartner om de verschillende triggers te uiten (gebaren, woorden en tonaliteit) terwijl je de cirkel in stapt.
Kaber Groep is een NLP-opleidingsinstituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Wil je leren om doelen te stellen, of deze te bereiken? Ben je op zoek naar een manier om je sociale of communicatieve vaardigheden te verbeteren? Zoek je naar tools om gelukkiger en zelfverzekerder te worden? Kom dan naar Kaber! Op elke 1e woensdag van de maand is er een gratis NLP informatieavond! Kijk in onze Agenda voor het actuele aanbod. Mocht je vragen hebben neem dan gerust Contact met ons op.
Neuro Linguïstisch Programmeren Trainingen

NLP Training Neuro Linguistic Programming Opleidingen Kabergroep

Kennisbank

4-staps leerproces

Alfred Korzybski

Ankeren

Bert Hellinger

Carl Jung

Chaining Anker

Change Personal History

Chunking

Circle of Excellence

Circle of Influence

Collapse Anker

Congruentie

Delenwerk

Dieptestructuur

Disney Strategie

Doelen bereiken

Ecologie check

Emoties

Familieopstellingen

Fast Fobia Model

Feedback

Fobie

Frank Pucelik

Fritz Perls

Fysiologie

Gedachtelezen

George Miller

Gestalttherapie

Gestapeld Anker

Gregory Bateson

Grenzen

Herkaderen (reframing)

Hooggevoeligheid

Hulpbronnen

Hypnose

Hypnotische taalpatronen

Intonatiepatronen

Ivan Pavlov

John Grinder

Kalibreren

Kernkwadranten

Learning State

Lichaamshouding

Linguïstiek

Mapping Across

Matchen en mismatchen

MBTI

Meta (derde positie)

Metamodel

Metaforen

Metaprogramma’s

Milton Erickson

Milton Model

Mindfulness

Modaliteiten

Modelleren

Neuro linguïstisch programmeren

Neurologische niveaus

NLP Communicatiemodel

Noam Chomsky

Oogpatronen

Oorzaak – Gevolg

Oppervlaktestructuur

Outcome model

Overtuigingen

Pacing & leading (volgen en leiden)

Patronen doorbreken

Perifere visie

Piramide van Maslow

Predikaten

Rapport

Representatiesystemen

Richard Bandler

Robert Dilts

Sleight of Mouth

Smart Goals

Strategieën

Stretchen

Submodaliteiten

Swish patroon

Synesthesia

Systemisch Werk

Tad James

Tijdlijn

Time Line Therapy

TOTE model

Towards – Away from

Trauma verwerken

Triggers

VAKOG

Veranderen van overtuigingen

Verenigd veld

Virginia Satir

Visual Squash

Voice Dialogue

Vooronderstellingen van NLP

Waarden

Waarneemposities

Wereldmodel

Zintuiglijke scherpzinnigheid