Gestalttherapie

De gestalttherapie is een psychotherapeutische stroming die ontstaan is in de jaren 40 van de twintigste eeuw. Zij wil een alternatief of aanvulling vormen voor stromingen zoals de gedragstherapie, cliëntgerichte psychotherapie, psychoanalyse en systeemtherapie.

Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het begrijpen en ervaren van het huidige moment, in plaats van te focussen op het analyseren van het verleden. Deze therapievorm legt de nadruk op bewustwording, zelfacceptatie en persoonlijke groei. Hier zijn enkele kenmerken van gestalttherapie:

  1. Holisme: Gestalttherapie beschouwt mensen als een geheel, waarbij alle aspecten van iemands ervaring, inclusief gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en gedrag, met elkaar verbonden zijn. De therapeut moedigt cliënten aan om deze elementen te verkennen en begrijpen.
  2. Hier en nu: In plaats van te graven in het verleden, legt gestalttherapie de nadruk op het huidige moment. Cliënten worden aangemoedigd om hun gedachten, gevoelens en fysieke sensaties in het hier en nu te onderzoeken en te ervaren.
  3. Bewustwording: Een belangrijk doel van gestalttherapie is het vergroten van zelfbewustzijn. Cliënten worden aangemoedigd om bewust te worden van hun gedrag, gedachten en gevoelens, evenals hoe deze zich tot elkaar verhouden.
  4. Eigen verantwoordelijkheid: Gestalttherapie benadrukt dat individuen verantwoordelijk zijn voor hun eigen keuzes en acties. Het moedigt cliënten aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en beslissingen.
  5. Creativiteit: Creatieve technieken, zoals rollenspellen, dromen en beeldende kunst, kunnen worden gebruikt in gestalttherapie om inzicht te vergroten en expressie te bevorderen.
  6. Relatie met de therapeut: De therapeut-cliëntrelatie speelt een belangrijke rol in gestalttherapie. De therapeut fungeert als een gids en helpt cliënten om bewust te worden van hun patronen en interacties, zowel binnen de therapeutische relatie als daarbuiten.

Gestalttherapie is effectief gebleken bij het behandelen van diverse psychische problemen, waaronder depressie, angst, relatieproblemen en stress. Het helpt cliënten om meer inzicht te krijgen in zichzelf en hun gedrag, waardoor ze beter in staat zijn om veranderingen aan te brengen en hun persoonlijke groei te bevorderen. Het is belangrijk op te merken dat gestalttherapie, zoals elke vorm van psychotherapie, het beste wordt aangepast aan de individuele behoeften van de cliënt en het beste wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren therapeut.

Kaber Groep is een NLP-opleidingsinstituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Wil je leren om doelen te stellen, of deze te bereiken? Ben je op zoek naar een manier om je sociale of communicatieve vaardigheden te verbeteren? Zoek je naar tools om gelukkiger en zelfverzekerder te worden? Kom dan naar Kaber! Op elke 1e woensdag van de maand is er een gratis NLP informatieavond! Kijk in onze Agenda voor het actuele aanbod. Mocht je vragen hebben neem dan gerust Contact met ons op.
Neuro Linguïstisch Programmeren Trainingen

NLP Training Neuro Linguistic Programming Opleidingen Kabergroep

Kennisbank

4-staps leerproces

Alfred Korzybski

Ankeren

Bert Hellinger

Carl Jung

Chaining Anker

Change Personal History

Chunking

Circle of Excellence

Circle of Influence

Collapse Anker

Congruentie

Delenwerk

Dieptestructuur

Disney Strategie

Doelen bereiken

Ecologie check

Emoties

Familieopstellingen

Fast Fobia Model

Feedback

Fobie

Frank Pucelik

Fritz Perls

Fysiologie

Gedachtelezen

George Miller

Gestalttherapie

Gestapeld Anker

Gregory Bateson

Grenzen

Herkaderen (reframing)

Hooggevoeligheid

Hulpbronnen

Hypnose

Hypnotische taalpatronen

Intonatiepatronen

Ivan Pavlov

John Grinder

Kalibreren

Kernkwadranten

Learning State

Lichaamshouding

Linguïstiek

Mapping Across

Matchen en mismatchen

MBTI

Meta (derde positie)

Metamodel

Metaforen

Metaprogramma’s

Milton Erickson

Milton Model

Mindfulness

Modaliteiten

Modelleren

Neuro linguïstisch programmeren

Neurologische niveaus

NLP Communicatiemodel

Noam Chomsky

Oogpatronen

Oorzaak – Gevolg

Oppervlaktestructuur

Outcome model

Overtuigingen

Pacing & leading (volgen en leiden)

Patronen doorbreken

Perifere visie

Piramide van Maslow

Predikaten

Rapport

Representatiesystemen

Richard Bandler

Robert Dilts

Sleight of Mouth

Smart Goals

Strategieën

Stretchen

Submodaliteiten

Swish patroon

Synesthesia

Systemisch Werk

Tad James

Tijdlijn

Time Line Therapy

TOTE model

Towards – Away from

Trauma verwerken

Triggers

VAKOG

Veranderen van overtuigingen

Verenigd veld

Virginia Satir

Visual Squash

Voice Dialogue

Vooronderstellingen van NLP

Waarden

Waarneemposities

Wereldmodel

Zintuiglijke scherpzinnigheid