Lichaamshouding
Mensen hebben verschillende voorkeuren als het gaat om lichaamshouding, en deze voorkeuren zijn vaak gerelateerd aan hun zintuiglijke voorkeur: visueel, auditief of kinesthetisch. Het begrijpen van deze nuances is essentieel voor effectieve communicatie en coaching.
Mensen met een visuele voorkeur hebben de neiging om veel te bewegen, wat de aandacht van hun boodschap kan afleiden. Bij de auditieve voorkeur hebben mensen meestal een meer neutrale houding en bewegen over het algemeen minder, wat kan resulteren in een statische presentatie. Mensen met de kinesthetische voorkeur daarentegen zoeken vaak naar een comfortabele houding waarin ze zich prettig voelen, wat soms resulteert in een meer ontspannen of scheve lichaamshouding tijdens het praten.
De ideale houding voor coaches, met name bij staande interacties, is als volgt: Sta rechtop met je gewicht gelijkmatig verdeeld over beide voeten, houd je voeten in een lichte spreidstand, zorg ervoor dat je romp recht boven je benen staat, en je hoofd boven je romp. Activeer de spieren die functioneel zijn voor de houding die je aanneemt.
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen ontspanning en spanning in je fysiologie:
- Overmatige ontspanning, zoals het in elkaar zakken of slap hangen, kan je autoriteit ondermijnen en je kracht wegnemen.
- Overmatige spanning, zoals het star rechtop staan als een plank, kan energie weglekken en onnatuurlijk overkomen.
Onze lichaamstaal kan incongruenties weerspiegelen in onze innerlijke staat. Deze disbalans kan zich uiten in verschillende manieren van lichaamshouding:
- Te veel steunen op afwisselend je linker- en/of rechterbeen (schommelen).
- Overmatig gebruik van hand- of voetbewegingen, zonder duidelijk functioneel doel.
- Geen lichaamsbeweging en/of handgebaren, wat een bevroren houding wordt genoemd.
- Het hoofd sterk naar één kant gebogen (links of rechts), wat afleiding kan suggereren (volgens de Satir-categorie).
- Een romp die scheef boven het bekken staat.
- Een voorovergebogen rug of juist achterover leunend vanuit het bekken.
Het is van belang te onthouden dat ongeacht welke disbalans je in de lichaamshouding opmerkt, deze altijd een afspiegeling is van een mogelijke innerlijke disbalans. Het begrijpen en kalibreren van deze non-verbale signalen is een waardevolle vaardigheid om effectieve communicatie en coaching te bevorderen.