Bert Hellinger
Bert Hellinger (geboren te Leimen, Duitsland, 16 december 1925, – overleden 19 september 2019)
Anton Hellinger bekend als Bert Hellinger, was een Duitse psychotherapeut met een therapeutische methode die het best bekend staat als Familieopstellingen en Systemische opstellingen.
In de jeugd van Bert Hellinger zorgde het geloof van zijn gezin ervoor dat hij niet in het nationaal socialisme geloofde. Op 10-jarige leeftijd verliet hij zijn familie om naar een katholieke kloosterschool te gaan die wordt gerund door de Orde van de Jezuïeten waarin hij later werd geordend en die hem als zendeling naar Zuid-Afrika stuurde.
De plaatselijke Hitlerjeugdorganisatie probeerde zonder succes de tiener Bert Hellinger te rekruteren. Dit zorgde ervoor dat hij als ‘verdacht een vijand van het volk te zijn’ in 1942 werd ingelijfd bij het reguliere Duitse leger. Hij zag gevechten aan het westfront. In 1945 werd hij gevangengenomen en opgesloten in een geallieerden kamp in België. Na te zijn ontsnapt uit het kamp, keerde Hellinger terug naar Duitsland. Hellinger ging de jezuïeten binnen (Sociëteit van Jezus), een katholieke religieuze orde, met de religieuze naam Suitbert, dat is de bron van zijn voornaam “Bert”. Hij werkte zestien jaar in Zuid-Afrika als katholieke zendeling onder de Zoeloes. Hij leerde veel therapeutische vormen kennen en raakte geïnteresseerd in de groepsdynamiek, de dialoog en individuele menselijke ervaring.
Hij liet de religieuze orde achter zich nadat hij erachter was gekomen, dat het priesterschap niet meer bij hem paste.
In Wenen ging hij psychoanalyse studeren. Er waren veel belangrijke invloeden die zijn aanpak vormden. Een van de belangrijkste was Eric Berne en de transactionele analyse. Na Wenen vertrok hij naar de VS. Hij werkte daar onder andere met Milton Erickson. Door kennis van psychotherapieën en andere therapeutische vormen te combineren, ontstond er een unieke oplossingsgerichte benadering: De familieopstelling.
Een familieopstelling is een sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’.
Tijdens een familieopstelling wordt het systeem/de representanten geplaatst in de ruimte. Volgens Bert Hellinger is een familie namelijk een systeem. Ouders, grootouders, broers, zussen, kinderen, zelfs als ouders gescheiden zijn of wanneer er een abortus wordt gepleegd behoort deze persoon tot het systeem. Dit systeem heeft een collectief geweten, wat voornamelijk in het teken staat van overleven binnen de familie. Wanneer iemand in het systeem wordt buitengesloten, dan zal een ander familielid dit gat proberen op te vullen. Het systeem begint uit balans te raken.
Wat zegt Bert Hellinger hierover?
Wat familieopstellingen van Bert Hellinger voor elkaar krijgt is dat er weer balans komt in het systeem. Het systeem kan weer opnieuw “geordend” worden, zodat iedereen – energetisch – de juiste plaats weer kan innemen. Elk kind (ongeacht leeftijd) kan weer kind van de ouders zijn, de ouders staan weer aan het hoofd van het gezin. De energie stroomt weer.