De cirkel van invloed en betrokkenheid

Blog artikel cirkel van invloed en betrokkenheid

Zie jij moeilijke situaties als een probleem of juist als een uitdaging? In jouw weg naar succes is de cirkel van invloed en betrokkenheid een krachtig hulpmiddel. Deze cirkel van Stephan Covey helpt je om anders te kijken naar de dingen waar je mee bezig bent.

Van.. de cirkel van betrokkenheid

Hoe pak jij jouw uitdagingen aan? In de cirkel van betrokkenheid spelen zich verschillende zaken en dingen af die jou bezighouden en invloed op jou hebben. Maar andersom heb jij helemaal geen invloed op die zaken of dingen! Het is éénrichtingsverkeer. Denk hierbij aan oorlogen in de wereld, de economische situatie of het slechte weer van vandaag. Het liefst zou je al deze dingen willen aanpakken maar vanzelfsprekend heb je niet overal invloed op. Door een cirkel van invloed en betrokkenheid te maken, kun je makkelijker voor jezelf bepalen of je wel of niet ergens invloed op kan uitoefenen. Op alle aspecten in de cirkel van betrokkenheid heb je geen of beperkte invloed. Het resultaat is een machteloos gevoel en negatieve energie. Je bent vooral bezig met klagen en reageren op wat je overkomt. Dat je bijvoorbeeld nog geen promotie hebt gekregen op je werk ligt aan je werkgever, je moeilijke werkzaamheden etc. Wanneer je opereert uit de cirkel van betrokkenheid, verspil je eigenlijk energie aan zaken waar je toch geen (of zeer weinig) invloed op uit kunt oefenen. Het is de kunst om zoveel mogelijk zaken te verplaatsen naar de cirkel van invloed.

Naar.. de cirkel van invloed

In deze cirkel zitten de dingen waar je wél invloed op kan hebben. Vaak als je initiatief durft te nemen kun je bijna overal invloed op hebben. Of in ieder geval op hoe je ergens mee om gaat of op reageert. Denk hierbij aan het slechte weer van vandaag. Je moet nu eenmaal naar je werk dus je bent betrokken bij het weer. Je kunt de regen niet laten verdwijnen dus daar heb je geen invloed op. Wel heb je invloed op hoe je hier op reageert. Je kunt bijvoorbeeld een regenjas aandoen of droge kleren meenemen naar je werk. De houding van mensen die zich richten op deze cirkel zorgen voor veel meer positieve energie. De aandacht is meer gericht op waar verandering plaats kan vinden, in plaats van jezelf druk maken over waarom iets niet is en gaat zoals jij wilt.

Opvallend genoeg wordt de cirkel van invloed vanzelf groter wanneer je dit principe langdurig toepast. Je zult steeds meer manieren ontdekken om te denken in mogelijkheden. De cirkel van invloed en betrokkenheid kun je toepassen op allerlei situaties. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het denken in oplossingen heb je invloed op jouw weg naar succes.

Het gaat er niet om wat er gebeurt, maar hoe je ermee omgaat.

De cirkel (het centrum) van aandacht

De meest effectieve en leuke manier om onze tijd en energie te gebruiken ligt doorgaans in de binnenste cirkel: het centrum van aandacht. Binnen deze cirkel vallen alle dingen waar je betrokken bij bent, direct invloed op kan uitoefenen en aandacht aan wil geven. Dit zijn zaken die vaak in één lijn liggen met jouw dromen en passies. Het zijn dingen die je naar jezelf toe trekt (betrokkenheid) en waar je dus automatisch invloed op hebt (invloed) Maar ook waar je jouw energie en aandacht graag instopt. (aandacht)

Cirkel van invloed en betrokkenheid – oefening 

Ga voor jezelf eens na welke uitdagingen jou bezighouden en schrijf deze op in de bijbehorende cirkel. Ben je bij deze uitdagingen alleen betrokken? Of kun je hier ook invloed op uitoefenen?

  • Bij welke cirkel heb je het meest opgeschreven?
  • Kan je dingen van de cirkel van betrokkenheid, verplaatsen naar de cirkel van invloed?
  • Hoe zou je dat kunnen en willen doen?
  • Schrijf dit op en word zo bewust van je energiegevers en energievreters.

Vind je het lastig om van de cirkel van betrokkenheid naar de cirkel van invloed te gaan? Begin bij het begin en krijg inzicht in de onbewuste sturing achter je emoties, je gedrag en je manier van communiceren tijdens onze NLP practitioner

Bericht delen!

Kaber Groep is een NLP-opleidingsinstituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Wil je leren om doelen te stellen, of deze te bereiken? Ben je op zoek naar een manier om je sociale of communicatieve vaardigheden te verbeteren? Zoek je naar tools om gelukkiger en zelfverzekerder te worden? Kom dan naar Kaber! Op elke 1e woensdag van de maand is er een gratis NLP informatieavond! Kijk in onze Agenda voor het actuele aanbod. Mocht je vragen hebben neem dan gerust Contact met ons op.
Neuro Linguïstisch Programmeren Trainingen