De 7 zintuigen van de mens

NLP trainingen en opleidingen - Neuro Linguïstisch Programmeren. sociale communicatieve vaardigheden verbeteren persoonlijke ontwikkeling.

Hoeveel zintuigen heeft een mens?

Hoeveel zintuigen mensen hebben, speculeren de wetenschappers nog steeds over. Volgens Aristoteles zijn het er vijf, maar hedendaagse wetenschappers denken dat we er minstens 10 en misschien zelfs 33 hebben. Hoeveel ze er tellen, is afhankelijk van hun definitie. In alle gevallen zijn het er meer dan het klassieke rijtje van zicht, gehoor, reukzin, smaakzin en tastzin.

De definitie van een zintuig zou kunnen zijn: Een zintuig is een gespecialiseerd orgaansysteem dat een mens (of dier) in staat stelt om een deel van de omgeving waar te nemen. We kennen allemaal de vijf bekendste zintuigen:

  1. Visueel: zien/ ogen
  2. Auditief: horen/ oren
  3. Kinesthetisch: voelen (vormen, temperatuur en pijn)/ huid
  4. Olfactoir: ruiken/ neus
  5. Gustatoir: smaak/ tong

Toch hebben we meer zintuigen:

  1. Evenwichtszin: evenwicht/ binnenoor
  2. Proprioceptie: bewegingen en lichaamsbewustzijn/ sensoren in bewegingsapparaat- spieren, pezen en o.a. het gewrichtskapsel.

De pijnappelklier als zesde zintuig

De pijnappelklier wordt als zesde, of eigenlijk achtste, zintuig gezien. Dit zintuig zit ongeveer ‘tussen je ogen’ en is als het ware een buitenzintuiglijk zintuig. De pijnappelklier wordt ook wel epifyse genoemd. Volgens velen is de pijnappelklier een soort schakelstation tussen je innerlijke wereld en de buitenwereld. NLP leert je hoe jij deze buitenwereld ervaart en hoe je deze ervaring indien gewenst aan kunt passen.

Krijg meer inzicht in hoe je de buitenwereld ervaart en ontdekt welke aannames je onbewust doet tijdens de NLP Master Practitioner

In NLP worden zintuigen ‘modaliteiten’ genoemd. Tijdens een NLP Practitioner opleiding ontdek je welke modaliteit bij voorkeur voor jou werkt bij het verwerken van de signalen van de buitenwereld en welke juist minder. Je gaat ook herkennen hoe dat bij anderen gaat en wat je hier vervolgens mee kunt doen.

De 7 zintuigen van de mens

Iedere gebeurtenis komt bij ons binnen via onze zintuigen en wordt daarna opgeslagen in onze hersenen. Ook nare gebeurtenissen worden opgeslagen. Je kunt je vast een vervelende gebeurtenis herinneren toch? En wellicht voel je jezelf weer enigszins rot nu je eraan denkt. Hoe fijn zou het zijn als je deze herinnering anders op kunt slaan zodat je hem anders ervaart als je eraan terugdenkt? Of dat je een fijne gebeurtenis anders opslaat zodat je jezelf nóg fijner in het hier en nu voelt wanneer je eraan terugdenkt? Dit alles is mogelijk met NLP en bijvoorbeeld de sub-modaliteiten van NLP, leer deze toe te passen en je kan je zintuigen leren sturen. Zo kun je dus jouw innerlijke wereld er anders uit laten zien als je dat zou willen.

Twijfel je of NLP jou kan helpen bij je doelen en persoonlijke ontwikkeling? Kom naar de gratis informatieavond op onze gezellige loactie in Haghorst en ontdek wat NLP voor jou kan doen!

Bericht delen!

Kaber Groep is een NLP-opleidingsinstituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Wil je leren om doelen te stellen, of deze te bereiken? Ben je op zoek naar een manier om je sociale of communicatieve vaardigheden te verbeteren? Zoek je naar tools om gelukkiger en zelfverzekerder te worden? Kom dan naar Kaber! Op elke 1e woensdag van de maand is er een gratis NLP informatieavond! Kijk in onze Agenda voor het actuele aanbod. Mocht je vragen hebben neem dan gerust Contact met ons op.
Neuro Linguïstisch Programmeren Trainingen